Onze studietips voor de eindexamens
Het einde van je schoolcarrière komt in zicht. Wat ga jij doen als je dat gewilde papiertje eenmaal in de pocket hebt? Op vakantie met je vrienden of lekker luieren? Ga je een studie beginnen, aan het werk of een jaartje ertussenuit? Wat je plannen ook zijn, het wordt vast een fantastische tijd. Voordat de pret kan beginnen, moet je eerst echter wel nog de eindexamens doorkomen. Een flinke klus, maar met onze studietips gaat het je zeker lukken. Succes!
Tip 1: begin op tijd!
Een inkoppertje, maar ontzettend belangrijk: begin op tijd met de voorbereiding. Het kan niet worden ontkend dat je ontzettend veel moet leren voor de eindexamens, maar zolang je op tijd begint heb je meer dan genoeg tijd om alles op je gemak te bestuderen. Hoe later je begint, hoe meer druk er op de ketel staat. Dit kan stress veroorzaken en ervoor zorgen dat je je minder goed kunt concentreren. Weet je niet goed wanneer je moet beginnen met studeren? Maak dan een to do list voor elk vak en probeer per taak in te schatten hoeveel tijd je hier ongeveer voor nodig hebt.
Tip 2: investeer tijd in een goede planning
Als je veel moet leren is het verleidelijk om meteen te beginnen. Het is wat ons betreft echter de moeite waard om eerst een goede planning te maken. Hierdoor weet je precies wat je elke dag moet doen om op tijd klaar te zijn. Hierdoor voorkom je dat je te weinig doet (waardoor je op het einde in tijdnood komt) of juist te veel (waardoor je onnodig vermoeid raakt). Een planning geef je niet alleen inzicht in wat je wanneer moet doen, maar laat je tevens zien wanneer je tijd hebt voor een dagje of weekendje vrij.
Tip 3: studeer slim
Waarom zou je veel studeren als je met minder studeren hetzelfde resultaat kunt bereiken? Uit onderzoek blijkt dat sommige studiemethode effectiever zijn dan andere. Zo onthoud je de stof een stuk sneller en beter wanneer je jezelf overhoort dan wanneer je enkel het boek doorleest. Als je jezelf overhoort, wordt je brein namelijk actief aan het werk gezet om de juiste informatie te verzamelen. Een goede manier om jezelf te overhoren is door flashcards te gebruiken. Wij leggen je uit hoe dit werkt.
Stap 1 - Pak de stof die je moet leren erbij en leg een stapeltje flashcards klaar.
Stap 2 - Lees de stof zorgvuldig door. Als je een bladzijde (of alinea of paragraaf) hebt gelezen, pauzeer je even en vraag je jezelf af hoe belangrijk deze stof is. Is er een kans dat deze informatie terugkomt op het eindexamen? Als je deze vraag met 'nee' beantwoordt, ga je door met lezen.
Is het antwoord 'ja'? Bedenk dan een aantal vragen over deze stof. Deze vragen (en de bijbehorende antwoorden) schrijf je op de flashcards. Gebruik één flashcard per vraag. Op de voorkant schrijf je de vraag, en de achterkant het antwoord.
Stap 3 - Herhaal dit proces voor alle bladzijden.
Stap 4 - Tijd om jezelf te overhoren! Leg alle flashcards op een stapeltje en pak een flashcard van de stapel. Probeer de vraag zo goed en volledig mogelijk te beantwoorden.
Stap 5 - Heb je de vraag goed beantwoord? Leg het kaartje dan apart. Heb je de vraag fout? Helaas, volgende keer beter! Leg de flashcard onderaan de stapel, zodat je het later opnieuw kunt proberen. Ga hiermee door totdat je geen kaartjes meer over hebt.
Stap 6 - Herhaal de flashcards regelmatig - ook de kaartjes die je makkelijk afgaan dus! Hierdoor blijft je kennis op peil. De Leitner methode is een goede methode om flashcards te herhalen.
Tip 4: oefen met oude examens
Als je de stof eenmaal redelijk onder de knie hebt, is het tijd om je kennis toe te passen. Je kunt hiervoor het best oude examens gebruiken. Door te oefenen met oude examens onthoud je de stof nog beter en krijg je beter inzicht in welke onderwerpen belangrijk zijn. Komt een bepaald onderwerp regelmatig terug? Oefen de bijbehorende flashcards dan extra vaak en voeg eventueel nog wat extra vragen over dit onderwerp toe.
Facebook comment