Examens 2020 – ben jij er klaar voor?
De examens komen er weer aan. Een spannende tijd voor zowel de leerlingen als de docenten. Iedereen wil natuurlijk slagen, maar wat moet je daar nou voor doen? Het lijkt misschien overweldigend om voor alle vakken zo veel te moeten leren. Waar moet je beginnen? En wanneer zijn de examens eigenlijk dit jaar?
Eindexamen 2020
In 2020 beginnen de eindexamens op donderdag 7 mei en gaan door tot maandag 25 mei. Dit geldt voor de niveaus VWO, HAVO, TL, GL, KB en BB. Sommige vakken, zoals bijvoorbeeld beeldende vorming zul je al eerder in het jaar afgerond hebben. Maar de meeste examens zul je in de periode van 7 tot 25 mei maken.
Hoe gaat dat, zo’n eindexamen?
Deze bovengenoemde datums zijn voor het hele land hetzelfde. Dat komt omdat ook de examens over het hele land hetzelfde zijn. Op die manier kan niemand de antwoorden doorspelen naar een ander en heeft iedereen dezelfde moeilijkheidsgraad. Het cijfer van je eindexamen is belangrijk, maar niet het enige wat belangrijk is. Het cijfer van je examen en van de tentamens die je de laatste tijd al gemaakt hebt, vormen samen een gemiddelde. Dit gemiddelde bepaalt of je geslaagd bent of niet. Je kunt dus vóór het maken van je examen aan al berekenen wat voor cijfer je minstens moet halen om te kunnen slagen. Examens worden vaak in grote hallen gemaakt, zoals gymzalen. De tafels en stoelen staan ver uit elkaar om afkijken te voorkomen. Er zijn veel docenten aanwezig die controleren of er niet gespiekt wordt, dus dat kun je ook maar beter niet proberen. Het is dus belangrijk om extra goed voorbereid op je examen te komen.
Je kunt het!
Een eindexamen is helemaal niet zo verschrikkelijk als dat het misschien klinkt. Oké, het is natuurlijk spannend dat het bepaalt of je je middelbare school af mag of niet. Maar het feit dat je tot nu toe je middelbare school hebt overleefd, betekent dat jij dit niveau aan kan en dat het voor jou goed te doen moet zijn. Dus, haal diep adem en ontspan, jij gaat dit kunnen!
Wanneer begin je met leren?
Er is geen vaste regel over hoe lang je van tevoren moet beginnen met leren. Over het algemeen is de leerstof die je gaat behandelen niet nieuw, maar herhaling van dingen die je eerder al eens geleerd hebt. Maar het geheugen van iedereen werkt anders en ook het leertempo verschilt per persoon. Begin dus sowieso op tijd. De vrije weken die ze geven voor je eindexamens aan zijn niet voor niets: die heb je echt nodig om te leren. Je kunt beter te vroeg beginnen dan te laat, want het gaat om je diploma hier. Het is verstandig om te beginnen met de vakken waarbij je de meeste leerstof hebt. Bijvoorbeeld geschiedenis of aardrijkskunde. Op die manier heb je tijd om deze leerstof goed door te nemen en heb je het zwaarste leerwerk al achter de rug. Op die manier heb je, wanneer je het leren een beetje zat begint te raken, alleen de makkelijkste vakken nog over. Dat maakt het beter te overzien.
Hoe begin je met leren?
Het kan verschrikkelijk overweldigend zijn om tegen een stapel boeken aan te kijken en te weten dat je dat allemaal binnen een paar weken in je hoofd moet hebben gestampt. Maar schrik niet. De meeste leerstof heb je al eens gehad dus hoef je alleen maar op te frissen. Andere dingen ben je misschien vergeten, maar dat komt echt wel goed. Probeer de leerstof in kortere stukken te verdelen. Dit helpt voor het overzicht en geeft ook motivatie als je ziet dat je een gedeelte af hebt. Probeer niet te veel op een dag te proppen, daar word je alleen maar gefrustreerd van. Als je de afgesproken hoeveelheid leerstof af hebt, rust dan ook vooral lekker uit. Op die manier kun je de volgende dag weer met frisse moed verder. Als je de leerstof aan het doorlezen bent, kun je alles wat je niet weet, of wat je bang bent dat je gaat vergeten, op een kladblok schrijven. Dit zijn de dingen die je moet gaan herhalen, dat is overzichtelijker dan dat dikke boek. Als je het hoofdstuk hebt doorgenomen en je de belangrijke dingen op een A4tje hebt gezet, kun je beginnen met het herhalen. Een goede manier om de leerstof te oefenen is het gebruiken van flashcards. Op deze flashcards kun je aan de ene kant een begrip schrijven, en aan de andere de definitie. Of aan de ene kant een jaartal, en aan de andere kant de gebeurtenis. Ook kun je aan de ene kant een korte vraag schrijven en aan de andere het antwoord. Op die manier heb je alle informatie die je wilt leren op een overzichtelijke, ‘hapklare brokken’-manier georganiseerd. Door deze flashcards volgens het flashcardsysteem te oefenen ben je ervan verzekerd dat je de stof goed in je hoofd krijgt.
Examenhulp
Vind je het nou moeilijk om je leerstof goed te verdelen, om het overzicht te houden en om gemotiveerd te blijven? Er zijn verschillende plekken waar je examenhulp kunt krijgen. Allereerst zal je school hoogstwaarschijnlijk examenhulp bieden in de weken voor de eindexamens. Vaak kun je kiezen naar welke vakken je wilt gaan zodat je uitleg kunt krijgen van de dingen die jij moeilijk vindt. Maar voor hulp bij het plannen, oefenen en organiseren van het leerwerk zijn ook veel andere plekken te vinden. Via huiswerkbegeleiding of andere organisaties kun je examenhulp aanvragen. Dit kan net het steuntje in de rug zijn wat je nodig hebt om de examens met goede moed te beginnen.
De grote dag, of eigenlijk, week
Als de grote dag, of eigenlijk week, eindelijk is aangebroken, wat doe je dan? Zorg ervoor dat je goed uitgerust aan de examens begint. Dus ga op tijd slapen en eet gezond. Dat klinkt misschien saai, maar voldoende slaap en gezond eten hebben een heel groot effect op de werking van je geheugen. Zorg ervoor dat je je spullen de avond van tevoren klaar hebt gelegd, zodat je in de ochtend ruim op tijd op school bent. Als je namelijk moet gaan haasten kan het zijn dat je door de stress minder geconcentreerd bent op je examen.
Het maken van het examen
Op het moment dat de examens uitgedeeld worden, begin dan eerst met het doorkijken van het examen. Als je denkt dat je klaar bent, kijk dan nog even zorgvuldig de pagina’s door om te kijken dat je geen opgaven vergeten bent. Vergeet tijdens het maken van je examen de tijd niet in de gaten te houden. Als je een vraag niet weet, ga dan niet uren zitten piekeren op die vraag. Sla hem gauw over en maak de rest van je examen. Als je dan nog tijd over hebt, kun je alsnog terug naar die vraag. Het zou toch zonde zijn als je al je tijd verdoet aan één vraag en daardoor de rest van het examen niet af krijgt.
Snacken tijdens de examens
Tijdens het maken van je examens kan het zijn dat je trek of dorst krijgt. Zorg er dus voor dat je sowieso een flesje water bij je hebt. Maar wat kun je nog meer meenemen om te snacken? En wat moet je juist níét meenemen? Probeer niet te veel suikers te eten of drinken. Energiedrankjes of cola lijken misschien even energie te geven, maar dat is maar kort en daarna word je juist erg moe. In plaats daarvan kun je beter natuurlijke suikers eten, zoals bijvoorbeeld stukjes (gedroogd) fruit. Dit kun je van tevoren al in stukjes snijden en in een bakje meenemen, of gewoon in zijn geheel. Ook nootjes zijn een slimme keuze. Deze geven energie en zorgen ervoor dat je geheugen beter werkt. Als je meer kauw- dan eetbehoefte hebt, kan een stukje kauwgom ook al wonderen doen. Voor veel mensen zorgt het kauwen voor betere concentratie. Let erop dat je niet te veel eten mee neemt. Dit is zonde, omdat je het waarschijnlijk toch niet allemaal gaat kunnen eten. Een examen maken kost tijd en die tijd wil je niet verdoen aan eten. Maar een kleine snack kan natuurlijk geen kwaad en kan je juist helpen om de tijd beter door te komen. Alles in evenwicht dus.
Na het examen
Ga lekker ontspannen na het maken van je examen. Dit is niet meer het moment om uitgebreid te gaan zitten leren, dat heb je als het goed is al eerder gedaan. Oké, je kunt de leerstof nog even doornemen. Maar zorg er vooral voor dat je gedachten even rust krijgen. Ga een stukje fietsen of laat de hond uit met een fijn muziekje. Zo zorg je ervoor dat je voldoende gereset bent voor de volgende dag.
Als het er eindelijk op zit
Je hebt het overleefd! Het was misschien een pittige tijd, maar als de examens er eenmaal op zitten heb je alle recht om het even goed te vieren! Ga leuke dingen doen met je vrienden en familie en probeer niet te veel te denken aan de dag van de uitslag. Je kunt er nu toch niets meer aan veranderen, jij hebt je best in elk geval gedaan. En, als je eenmaal weet dat je geslaagd bent: gefeliciteerd! Geniet van je lange welverdiende vakantie en alvast heel veel succes met je vervolgopleiding.
Facebook comment