Flashcards.nlFlitskaarten

Flitskaarten helpen je naar een mooi cijfer

Je gaat met goede moed achter je bureau zitten en pakt je geschiedenisboek erbij. Tijd om je voor te bereiden op de proefwerkweek! Je ogen gaan langs de tekst die je gisteravond hebt bestudeerd. De definities, namen en jaartallen komen je enigszins bekend voor, maar daar is ook alles mee gezegd. Wanneer begon de tachtigjarige oorlog ook alweer? Wat was het Twaalfjarig Bestand? Je zucht. Gisteravond heb je de tekst vijf keer doorgelezen, hoe kun je de stof nu alweer vergeten zijn?

Een effectievere manier van studeren

Elke scholier of student heeft zo zijn eigen studiemethode. De één luistert oude hoorcolleges terug, en de ander vat de tekst zo kort mogelijk samen. De ene studiemethode is echter effectiever dan de andere. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat leerstof beter blijft hangen bij scholieren en studenten die zichzelf voor de toets meerdere keren overhoren.

Als je jezelf overhoort, wordt je brein namelijk gestimuleerd om actief op zoek te gaan naar de benodigde informatie in je langetermijngeheugen. Hoe meer je dit oefent, hoe toegankelijker de informatie wordt. Als je je studieboek doorleest of een hoorcollege terugluistert ben je veel minder actief met de stof bezig: in dat geval hoeven je hersenen immers niet actief op zoek te gaan naar de informatie, maar wordt de informatie je meteen voorgeschoteld.

Overhoor jezelf met flitskaarten

Je kunt jezelf eenvoudig overhoren met de hulp van onze flitskaartjes, ook wel flashcards genoemd. Dit zijn kleine, rechthoekige kaartjes gemaakt van stevig karton. Deze kaartjes zijn gelinieerd, waardoor je er makkelijk op kunt schrijven. Om jezelf te overhoren met deze kaartjes, bedenk je eerst een aantal vragen over de stof die je moet leren. Deze vragen schrijf je vervolgens op de flashcards - op elk kaartje één vraag. Op de achterkant van het kaartje schrijf je het antwoord. Maak het jezelf niet te makkelijk: probeer uitdagende vragen te bedenken die je écht aan het denken zetten. Als je het lastig vindt om vragen te verzinnen, kun je bijvoorbeeld inspiratie opdoen uit je werkboek, oude toetsen of het internet.

Onze tips voor leren met flitskaarten

Stap 1
Sorteer de flitskaartjes op onderwerp. Zo kun je gemakkelijk verbanden leggen tussen de verschillende vragen.
Stap 2
Lukt het nog niet helemaal om een bepaalde vraag te beantwoorden? Geen paniek! Bekijk het antwoord op de vraag op je gemak en leg het kaartje vervolgens apart. Als je alle kaartjes hebt afgewerkt, ga je terug naar de kaartjes waar je moeite mee had. Herhaal dit proces totdat je alle vragen makkelijk kunt beantwoorden.
Stap 3
Het is voor sommige mensen makkelijker om afbeeldingen te onthouden dan tekst. Herken jij jezelf hierin? Versier de antwoordzijde van de kaartjes dan met bijpassende tekeningen en/of symbolen.

De veelzijdigheid van flashcards

Flashcards zijn niet alleen handige hulpmiddelen bij het studeren, ze komen ook van pas bij het geven van presentaties. Als je bang bent om je tekst te vergeten, kun je er namelijk een handig geheugensteuntje op schrijven. Dat is niet alleen goed voor je zelfvertrouwen, maar het ziet er ook nog eens professioneel uit! Ook kun je flashcards gebruiken als notitiekaartjes, bedankkaartjes of als systeemkaarten. Ben je nieuwsgierig geworden naar onze flitskaartjes? Neem dan snel een kijkje in ons assortiment. Onze flitskaartjes zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en formaten.