Flashcards helpen je bij het halen van goede cijfers
Zuchtend lees je de bladzijde van je studieboek nog een keer door. Je staart naar de definities, de uitleg en de voorbeelden tot de letters beginnen te dansen. Je hebt deze stof gisteren nog doorgenomen, maar het lijkt maar niet te blijven hangen. Op het moment dat je de ene zin leest, lijk je de andere alweer vergeten te zijn. Je probeert een gevoel van paniek te onderdrukken. De tentamenweek nadert al snel en je moet deze vakken écht halen. Wat nu?
Een actieve manier van leren
Of het nou om wiskunde gaat of om geschiedenis - een grote hoeveelheid informatie verwerken en onthouden is niet eenvoudig. De ene manier van studeren is echter effectiever dan de andere. Zo wijst onderzoek uit dat je relatief weinig informatie opneemt en onthoudt als je een pagina uit je studieboek doorleest. Je hersenen worden in dat geval namelijk niet gestimuleerd om de informatie op te roepen: alle informatie staat immers al op de pagina.
Een betere studiemethode is het gebruik van flashcards, ook wel flitskaarten genoemd. Door op de ene zijde een vraag en op de andere zijde een antwoord te zetten, kun je jezelf overhoren. Hierdoor zet je je brein actief aan het werk. Hierdoor onthoud je de stof sneller. Bovendien is deze studiemethode stukken minder saai dan het doorlezen van je boek - dat is ook niet onbelangrijk!
Leren met flashcards in 6 stappen
Stap 1 - Creëer overzicht. Als je niet precies weet wát je allemaal moet kennen voor die ene toets of dat moeilijke tentamen, kan dit voor stress zorgen. Het is daarom slim om eerst een lijst te maken van alle hoofdstukken of paragrafen die je moet kennen.
Stap 2 - Verdeel de materie in kleine behapbare stukken. Als je een grote hoeveelheid stof moet kennen, is het makkelijk om je motivatie te verliezen. Door de stof in kleinere stukjes te verdelen maak je de stof overzichtelijk en raak je minder snel ontmoedigd.
Stap 3 - Neem één stukje tekst onder loep. Lees een stukje tekst door en maak een lijst van alle relevante onderwerpen in deze passage. Probeer hierbij zoveel mogelijk onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken.
Stap 4 - Vraag erop los! Formuleer voor elk onderwerp een aantal vragen en schrijf deze op de flitskaarten. Deze vragen ga je straks gebruiken om jezelf te overhoren. Hoe meer vragen je opschrijft, hoe meer je met de stof kunt oefenen. Vind je het lastig om vragen te formuleren? Doe dan inspiratie op bij oude toetsen of tentamens.
Stap 5 - Zoek de antwoorden op. Ga voor elke vraag op zoek naar het antwoord en schrijf dit antwoord duidelijk op de andere zijde van de flashcard. Zorg ervoor dat de antwoorden juist én volledig zijn!
Stap 6 - Tijd om te oefenen! Pak een flitskaartje van de stapel en probeer de vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Doordat je brein actief op zoek moet naar het antwoord, zul je de stof beter onthouden.
Onze tips voor studeren met flitskaarten
Sorteer de flitskaarten op onderwerp. Hierdoor kun je makkelijker verbanden leggen tussen de verschillende vragen. Ben je visueel ingesteld? Maak dan gebruik van kleuren, symbolen en misschien zelfs tekeningen. Oefening baart kunst - herhalen is de basis van elk leerproces! Hoe vaker je jezelf overhoort, hoe beter je de stof zal beheersen.
Bekijk ons assortiment
Heb je binnenkort een proefwerk, examen of tentamen en ben je benieuwd of flitskaarten iets voor jou zijn? Neem dan eens een kijkje in onze webshop! In ons assortiment vind je kartonnen flitskaarten in verschillende afmetingen. Heb je een vraag over onze producten? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.
Facebook comment