Bijles of huiswerkbegeleiding
Iedereen heeft wel eens wat moeite met een bepaald vak. Sommige mensen zijn nou eenmaal beter in Engels dan in wiskunde. Of ben je juist beter in scheikunde dan in Frans? Er is geen enkele reden om niet wat hulp te vragen als je dat kan gebruiken! Zeker als er toetsen of examens aankomen, of je gemiddelde is wat aan de lage kant, dan kan het fijn zijn als je een steuntje in de rug kunt krijgen. In zulke situaties kan het dus goed zijn om huiswerkbegeleiding of bijles te krijgen. Maar wat is bijles? En wat is huiswerkbegeleiding. En wat is precies het verschil? Bij allebei is er toch iemand die je helpt met leren? En wat als je allebei wel kunt gebruiken? Lijst met bijles en huiswerkbegeleiding. Staat jouw huiswerkbegeleider of Bijles leraar nog niet in de lijst? Laat het ons dan weten, we voegen die uiteraard graag toe.
Bijles
Als je bijles krijgt is het, bijna altijd, een één-op-één situatie. Je krijgt persoonlijke begeleiding en de bijlesdocent gebruikt hetzelfde boek als je op school gewend bent. Het verschil met de les in de klas is dus dat je alle tijd hebt om vragen te stellen. Je kunt alles meerdere keren herhalen en je kunt, zonder schaamte, vragen blijven stellen. De beste manier dus om dat ene lastige vak onder de knie te krijgen.
Huiswerkbegeleiding
Waar je bij de bijles met een bijlesdocent alleen aan het werk bent is het bij huiswerkbegeleiding vaak in een (kleine) groep. Er wordt gezorgd voor een rustige omgeving zodat je goed geconcentreerd je huiswerk kunt maken. Dus zonder dat je makkelijk afgeleid kan worden door alle dingen die je thuis hebt en kunt doen. Huiswerkbegeleiding wordt vaak op school gegeven en is dan na schooltijd in een klaslokaal. Maar het kan ook in het wijkcentrum zijn of in de bibliotheek. Huiswerkbegeleiding met bijles of mentoraat Bij veel huiswerkbegeleiding kun ook nog bijles geven. In de tijd dat je dan bezig bent met het maken van je huiswerk krijg je, één-op-één, bijles van een bijlesdocent. Dit kan voor alle vakken zijn, maar het kan ook bijvoorbeeld mentoraat zijn. Dan ga je dus niet zozeer kijken naar een vak wat je lastig vindt, maar kan het bijvoorbeeld gaan om het bijhouden van huiswerk in je agenda, of kun je extra uitleg krijgen over het leren van vakken in het algemeen.
Begeleiding en Flashcards
Zit je nou op huiswerkbegeleiding of krijg je bijles, dan kun je daar waarschijnlijk goed gebruik maken van Flashcards. Je hebt de tijd en de rust om ze te maken, en waarschijnlijk zijn er begeleiders die je daar kunnen helpen met overhoren. En heb je mentoraat, dan is het misschien een leuk idee om, samen met je mentor, eens te gaan uitzoeken bij welke vakken je Flashcards zou kunnen gebruiken. En wat dan de beste manier zou zijn.
Bijlesdocenten en huiswerkbegeleiders
Ben je nou werkzaam als bijlesdocent of bij een huiswerkinstituut? Dan zou het toch wel heel handig zijn als je, wanneer een leerling wel wat hulp kan gebruiken, een stapel Flashcards kunt pakken. Ga samen met je leerling aan de slag en zorg dat al die informatie in het langetermijngeheugen terecht komt. Help ze met het ontdekken welke soort informatie zich het beste leent voor het maken van Flashcards. Help ze met het opdelen van informatie in de kleinste bouwstenen die er van te maken zijn. En help ze daarna met het maken van de mooiste, kleurigste en effectiefste Flashcards die te bedenken zijn. Je zult zien hoe snel het effect heeft, en zeg nou zelf, dat gevoel van een leerling die terug komt na een toets met een dikke voldoende is toch echt de moeite van het begeleiden waard? Staan jouw contact gegevens voor bijles of huiswerkbegeleiding al in onze lijst?
Afbeelding door Element 5 Digital
Dit Blog is geschreven door Malka de Lange van MalkaMedia
Facebook comment