Flashcards.nlPresentatiekaartjes

Zelfverzekerd presenteren met flashcards

Een klas vol studiegenoten kijkt je verwachtingsvol aan. Het moment van de waarheid. Je veegt je zwetende handen aan je broek af, pakt je notities erbij en schraapt je keel. 'Welkom bij mijn presentatie', stamel je. De zenuwen gieren door je lijf. Als je je tekst nou maar niet vergeet! Je gluurt naar je notities en leest de eerste zin voor. En nog een. En nog een. Al snel kun je niet meer stoppen met voorlezen. Met je ogen vastgeplakt aan het paper ratel je de tekst zo snel mogelijk op. Dat is nog knap lastig - het papier ziet zwart van de letters en af en toe raak je even de draad kwijt. Na een paar minuten zwoegen heb je het einde bereikt. Je bedankt je studiegenoten voor hun aandacht en gaat snel zitten. Fieuw, daar ben je gelukkig vanaf!

Spreken voor een groep is geen eitje

Komt het bovenstaande scenario je bekend voor? Je bent niet de enige. Presenteren, als onderdeel van een studie of op de werkvloer, is voor veel mensen erg spannend. Het bovenstaande scenario zal velen dan ook bekend voorkomen. De een krijgt last van trillende handen en begint elke zin met 'ehm...', de ander loopt rood aan en vergeet plotseling alle tekst. Zou je graag wat sterker in je schoenen willen staan bij het presenteren? Flashcards kunnen je hierbij helpen. Flashcards, ook wel flitskaarten genoemd, zijn kleine, stevige kaartjes van karton waarop je je tekst kwijt kunt. Wat maakt deze presentatiekaartjes zo speciaal? Wij zetten alle voordelen van flashcards voor je op een rijtje.

De voordelen van flashcards

Klein maar fijn

Onze flashcards zijn verkrijgbaar in A6, A7 en A8-formaat. Flashcards zijn dus waarschijnlijk een stuk kleiner dan het papier dat je normaal voor een presentatie zou gebruiken. Dit heeft de volgende voordelen.

Je kunt je tekst verspreiden over verschillende flashcards. Je kunt bijvoorbeeld één flashcard per onderwerp gebruiken, of één flashcard per PowerPoint-dia. Hierdoor hou je overzicht over je tekst en raak je minder snel de draad kwijt. Dit fijne geheugensteuntje geeft je zelfvertrouwen en voorkomt dat je last krijgt van een black-out.
Door hun kleine formaat dwingen de flashcards je om de tekst zo kort en bondig mogelijk op te schrijven, bijvoorbeeld in sleutelwoorden. Hiermee voorkom je dat je alle tekst gaat voorlezen. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen natuurlijk, maar ook ontspannen overkomt.
Ook hebben de flashcards als voordeel dat je je niet achter je notities kunt verstoppen. In tegendeel: de flashcards geven je de mogelijkheid om oogcontact te maken met je publiek en om vrij te bewegen. Hierdoor maak je een zelfverzekerde indruk.

Een professionele uitstraling

Flashcards geven je bovendien een professionele(re) uitstraling. Het feit dat je flashcards gebruikt, laat namelijk zien dat je je goed hebt voorbereid. Doordat de flashcards zijn gemaakt van stevig karton, blijven deze kaartjes mooi - zelfs als je last hebt van zweethanden!

Onze tips

Geef elke kaart een titel, zodat je direct weet waar het over gaat.
Ben je visueel ingesteld? Gebruik dan kleuren, symbolen of zelfs kleine tekeningen bij je geheugensteuntjes.
Geef alle flashcards een nummer en leg ze op de goede volgorde voordat je begint. Zo blijf je black-outs de baas!
Schrijf groot en gebruik voldoende witruimte zodat je je notities makkelijk kunt lezen. Onze flashcards zijn gelinieerd, wat het een stuk makkelijker maakt om netjes te (blijven) schrijven.
Schrijf aan één kant van de presentatiekaartjes. Hierdoor wordt je publiek niet afgeleid door je notities.

Neem een kijkje in onze webshop

Onze flashcards zijn niet alleen handig voor presentaties, maar kunnen ook worden gebruikt als systeemkaarten. Ook kun je deze kaarten bijvoorbeeld gebruiken bij het studeren. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje in ons assortiment.