Flashcards.nlLerenWelk formaat

Welk formaat gebruik je waarvoor?

Laten we eerlijk zijn: studeren is niet de leukste bezigheid. Na de zoveelste rekensom verlies je je concentratie, beginnen de letters over de pagina's te dansen en zou je het liefst op de bank ploffen voor een uitgebreide Netflix sessie. Gelukkig zijn er manieren om het leren leuker én makkelijker te maken! Flashcards, ook wel flitskaarten genoemd, kunnen je hierbij helpen.

Door middel van flashcards kun je jezelf overhoren, waardoor je actief aan te slag gaat met de stof. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat dit een van de effectiefste manieren van studeren is. Flashcards kunnen op ontelbare manieren worden gebruikt en zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Op deze pagina vind je een aantal ideeën van manieren waarop je de verschillende maten flitskaarten kunt gebruiken bij je studie.

Het A8 formaat (5,2 x 7,4 cm)

De A8 flitskaarten zijn het kleinst. Deze kaartjes zijn ideaal voor het leren van woordjes voor bijvoorbeeld Frans of Duits. Aan de ene kant schrijf je het woord, aan de andere kant de vertaling. Doordat je de woorden eerst op moet schrijven voordat je begint met overhoren, leer je direct de spelling van de woorden. Bovendien maakt het opschrijven het makkelijker om de woorden te onthouden. Door hun kleine formaat passen deze kaartjes gemakkelijk in je tas. Ideaal voor als je onderweg naar die toets of tentamen nog even wat woordjes moet stampen!

Het A7 formaat (7,4 x 10,5 cm)

De flashcards in A7 formaat zijn iets groter dan de A8 versie. Op deze kaartjes kun je dus iets meer tekst kwijt. Dit maakt deze kaartjes ideaal voor het leren van definities van moeilijke begrippen. Denk bijvoorbeeld aan woorden als 'standplaatsgebondenheid' bij geschiedenis, 'conjunctuur' bij economie of 'onschuldpresumptie' bij rechten. Doordat de kaartjes niet al te groot zijn, wordt je gedwongen om alleen de belangrijkste punten uit het boek op te schrijven. Je bent dus meteen bezig met het maken van een samenvatting!

Blijven de woordjes maar niet hangen? Misschien is de Leitner methode wel iets voor jou. Deze methode zorgt ervoor dat je de kaartjes die je fout hebt zo vaak herhaalt dat je uiteindelijk alle kaartjes even goed kent. Ook kun je ervoor kiezen om kleine tekeningen op de kaartjes te maken die gerelateerd zijn aan het onderwerp. Als je visueel bent ingesteld, zal dit je helpen om de stof onthouden.

Het A6 formaat (10,5 x 14,8 cm)

Dit zijn de grootste flashcards. Dat maakt deze kaarten ideaal voor het schrijven van uitgebreidere samenvattingen. Om overzicht te houden, is het slim om één onderwerp per kaart te behandelen. Op de voorkant schrijf je het onderwerp, bijvoorbeeld 'fotosynthese', en op de achterkant schrijf je de belangrijkste informatie over dit onderwerp.

Je kunt er ook voor kiezen om de informatie weer te geven in een schema, een grafiek of een tekening. Onze tip: maak je flashcards nóg overzichtelijker door gebruik te maken van een kleurcode. Gebruik bijvoorbeeld een blauwe markeerstift voor belangrijke begrippen en een groene markering voor voorbeelden.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Kun je niet kiezen en wil je graag al onze formaten flitskaarten uitproberen? Dat kan! In onze combinatie pakketten vind je A6, A7 én A8 flashcards. We zijn benieuwd wat je ervan vindt! Flitskaarten zijn overigens niet alleen geschikt voor studeren: je kunt ze ook voor andere doeleinden gebruiken.

Zo kun je de A6 kaarten bijvoorbeeld gebruiken als geheugensteuntjes bij presentaties of voor het opschrijven van een to do list. De A7 flitskaarten zijn ideaal voor kortere notities, zoals recepten of boodschappenlijstjes. Wil je jezelf eraan herinneren om de planten water te geven of om die belangrijke documenten mee te nemen naar je werk? Schrijf dan een korte reminder op een A8 kaartje.