Flashcards: een onmisbare tool bij het voorbereiden van je tentamen(s)

De meest gevreesde periodes van het studiejaar zijn zonder twijfel de tentamenweken. Om een voldoende te halen moet je alle literatuur uit je hoofd kennen, alle oefeningen hebben gedaan en alle colleges hebben bekeken. Bij sommige studies is het zelfs gebruikelijk dat je voor één tentamen een of meerdere boeken uit je hoofd moet weten. Eén ding is zeker: een voldoende halen in een tentamenweek is een flinke klus!

Gelukkig is er een manier om het studeren wat makkelijker te maken. Flashcards geven je de mogelijkheid om jezelf te overhoren. Dit maakt het studeren niet alleen leuker, maar zorgt er tevens voor dat je de stof sneller én beter onthoudt. Op deze pagina vertellen we je er meer over.

Leren met flashcards doe je zo

Een flashcard is een klein, stevig kaartje gemaakt van karton. Dit wordt ook wel een flitskaartje of notitiekaartje genoemd. Een flashcard is aan beide kanten gelinieerd. Dit maakt flashcards uitermate geschikt om jezelf mee te overhoren. Jezelf overhoren met flashcards is eenvoudig. We laten je zien hoe het werkt.

Stap 1
Neem (een deel van) de stof die je moet kennen voor je.
Stap 2
Lees de tekst zorgvuldig door. Als je aan het einde van een alinea, bladzijde paragraaf of hoofdstuk komt, pauzeer je even en vraag je jezelf af hoe belangrijk de stof is die je zojuist hebt gelezen. Heb je een vermoeden dat de stof wel eens terug zou kunnen komen op het tentamen? Pak dan je flashcards erbij!
Bedenk een zoveel mogelijk vragen over de stof en schrijf deze op de flashcards. Gebruik één flashcard per vraag: aan de ene kant schrijf je de vraag, aan de andere kant schrijf je het antwoord. Probeer de vragen en antwoorden zo beknopt en duidelijk mogelijk te formuleren.
Stap 3
Herhaal dit proces totdat je alle stof hebt gelezen.
Stap 4
Tijd om jezelf te toetsen! Maak een stapeltje van je flashcards en zorg dat de kaartjes met de vraagkant naar boven liggen. Pak de bovenste flashcard van de stapel en probeer de vraag te beantwoorden. Draai de flashcard vervolgens om en controleer je antwoord. Was je antwoord goed? Leg het kaartje dan apart.
Heb je de vraag fout beantwoord? Leg het kaartje dan onderaan de stapel en probeer het later opnieuw. Oefening baart kunst! Heb je behoefte aan een extra uitdaging? Hussel de kaartjes dan door elkaar, zodat alle onderwerpen door elkaar zitten. Hierdoor wordt je geheugen nog meer getest!
Stap 5
Ga door tot je geen enkel kaartje meer over hebt.
Stap 6
Herhaal alle kaartjes regelmatig. Hierdoor voorkom je dat je de stof vergeet.

Slim leren in plaats van veel leren

Onderzoek toont aan dat het een stuk effectiever is om jezelf te overhoren met flashcards dan om de tekst door te lezen. Dit komt doordat de flashcards je dwingen om actief met de stof aan de slag gegaan: je brein wordt uitgedaagd om de benodigde informatie zelf te verzamelen. Hierdoor onthoud je de stof een stuk sneller dan wanneer je het boek doorleest, waarbij de stof je kant-en-klaar wordt voorgeschoteld.

Een veelzijdige studietool

Flashcards zijn niet alleen handig bij de voorbereiding van tentamens, maar komen ook van pas bij het geven van presentaties. Deze kaartjes zijn namelijk uitermate geschikt om korte geheugensteuntjes op te schrijven. Met een stapeltje flashcards in de hand hoef je dus niet langer bang te zijn voor een black out! Ook geven de flashcards je een professionele uitstraling en laat je zien dat je je goed hebt voorbereid.