Flashcards.nlLerenProefwerkweek

Studietips voor de proefwerkweek

Als je naar je to do lijst voor de proefwerkweek kijkt, zakt de moed je in de schoenen. Je moet woordjes leren voor Engels en Duits, alles weten over de Eerste Oorlog voor geschiedenis, kunnen differentiëren voor wiskunde, van alles leren over vulkanen en aardbevingen voor aardrijkskunde...

En vergeet de vakken economie en management & organisatie niet! Hoe ga je deze stof ooit allemaal onthouden? En hoe hou je jezelf gemotiveerd in de proefwerkweek? Wij geven je onze beste studietips voor de toetsweek.

Tip 1: een goede planning is het halve werk

De eerste stap op weg naar een voldoende is wat ons betreft het maken van een goede planning. Maak per vak een lijst van alle stof die je moet kennen, en verdeel deze stof vervolgens over de dagen die je hebt om te leren. Wees wel realistisch: probeer per taak te bedenken hoe lang je hier ongeveer over zult doen en plan extra tijd in voor vakken die je lastig vindt.

Het maken van een planning kan soms best wat tijd kosten. Dat is het wat ons betreft echter helemaal waard! Het maken van een planning heeft namelijk veel voordelen.

Je weet precies wat je elke dag af moet hebben om op tijd klaar te zijn voor het proefwerk. Je hoeft dus niet elke dag op te zoeken en uit te rekenen wat je allemaal moet doen. Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook stress! Ook zie je in een oogopslag wanneer je tijd hebt voor een middag of avondje vrij.
Als je klaar bent met een taak, kun je deze afvinken. Hierdoor zie je je vooruitgang op papier. Dat geeft een voldaan gevoel en helpt je om gemotiveerd te blijven.

Tip 2: leer met flashcards

Er zijn verschillende manieren om te studeren: sommige scholieren lezen het hoofdstuk meermaals door, anderen zoeken het liefst YouTube-filmpjes op over het onderwerp. Wat je het fijnst vindt, is erg persoonlijk. Uit onderzoek blijkt echter wel dat sommige studiemethoden effectiever zijn dan andere. Zo leer je de stof sneller en beter met een actieve studiemethode (zoals jezelf overhoren) dan met een passieve studiemethode (zoals enkel lezen en/of luisteren).

Een goede manier om jezelf te overhoren is door flashcards te gebruiken. Dit zijn kleine, stevige kaartjes die op beide kanten gelinieerd zijn. Wij leggen je uit hoe dat werkt.

Stap 1
Pak het boek erbij en lees de hoofdstukken die je moet kennen voor het proefwerk.
Stap 2
Bedenk tijdens het lezen zoveel mogelijk vragen over de stof. Zorg ervoor dat je (meerdere) vragen bedenkt over alle onderwerpen die mogelijk in het proefwerk zouden kunnen komen. Formuleer de vragen zo duidelijk mogelijk. Voorbeelden van goede vragen zijn: 'wat is prijselasticiteit?' of 'wat was de aanleiding van de Eerste Wereldoorlog?'
Stap 3
Schrijf de vragen en de bijbehorende antwoorden op de flashcards. Op elk kaartje schrijf je één vraag op de voorkant, en het bijbehorende antwoord op de achterkant.
Stap 4
Maak een stapel van alle flashcards.
Stap 5
Pak het eerste kaartje van de stapel en probeer de vraag te beantwoorden.
Stap 6
Heb je de vraag goed beantwoord? Mooi! Leg het kaartje apart. Was je antwoord niet juist of niet helemaal volledig? Leg het kaartje dan onderaan de stapel en probeer het straks nog een keer.

Tip 3: herhalen, herhalen, herhalen!

Je kent het wel: tijdens het studeren kende je alle jaartallen perfect, maar tijdens het proefwerk lijken deze getallen plotseling uit je hersenen te zijn verdwenen. Om een black out te voorkomen, is het belangrijk om de stof zo vaak mogelijk te herhalen. Voor het beste resultaat herhaal niet je alleen de stof die je moeilijk vindt, maar ook de stof die je makkelijk(er) afgaat.

Werk je met flashcards? Misschien is de Leitner methode dan wel wat voor jou. Deze methode laat je zien hoe vaak je de flashcards het beste kan herhalen.

Tip 4: neem voldoende pauzes

Als er veel op de planning staat, zijn veel mensen geneigd om pauzes over te slaan. Dit geeft hen het idee dat ze dan sneller klaar zullen zijn. Niets is echter minder waar! Als je pauzes overslaat, wordt je sneller moe en raak je sneller afgeleid. Hierdoor gaat het studeren steeds trager en moeizamer.

Het is daarom slimmer om regelmatig een korte pauze te nemen en dit om de zoveel tijd af te wisselen met een langere pauze. Zo geef je je hersenen tevens de tijd om de zojuist geleerde informatie te verwerken.