Flashcards.nlLerenLeuker leren

Leuker leren met flashcards

Je staart naar de woorden in je boek. De letters beginnen over de bladzijden te dansen. Wacht, waar ging het ook alweer over? Oh ja... De Tachtigjarige Oorlog, juist. Je bladert alvast wat vooruit. Hoeveel moet je nog? Oh jee, dat is nog best veel... Hoe ga je dit ooit allemaal afkrijgen? Je motivatie is al lang onder vriespunt gezakt. Hoe krijg je jezelf zo ver om dit allemaal grondig te lezen, en indien nodig, nog een paar keer te herhalen?

Flashcards kunnen in dit soort situaties uitkomst bieden. Flashcards maken het namelijk mogelijk om jezelf te overhoren. Dat is een stuk minder saai dan het boek doorlezen. Bovendien kost dit minder tijd: door jezelf te overhoren met flashcards onthoud je de stof beter én sneller.

Wat zijn flashcards en hoe gebruik je ze?

Flashcards, ook wel flitskaarten of systeemkaarten genoemd, zijn kleine kaartjes gemaakt van stevig karton. Deze kaartjes zijn aan beide zijden gelinieerd. Hierdoor zijn flashcards dé perfecte tool om jezelf te overhoren. Op de ene zijde schrijf je een vraag over de stof, bijvoorbeeld 'Wat waren de oorzaken van de Tachtigjarige Oorlog?' of 'Wanneer vond de Tachtigjarige Oorlog plaats?'

Op de andere zijde schrijf je het antwoord. Als je over alle stof vragen hebt bedacht en opgeschreven, is het tijd om jezelf te overhoren. Pak een flashcard, lees de vraag en probeer de vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Ben je tevreden met je antwoord? Draai het kaartje dan om en controleer je antwoord. Heb je de vraag goed? Gefeliciteerd! Je bent al een stapje dichterbij een voldoende.

Leg het kaartje weg en ga verder met de volgende flashcard. Was je antwoord onjuist of niet helemaal volledig? Leg het kaartje dan onderaan de stapel, zodat je het later opnieuw kunt proberen. Ga door totdat je alle kaartjes goed hebt en herhaal de hele stapel een paar keer.

Een leukere en efficiëntere manier van studeren

Jezelf overhoren met flashcards heeft verschillende voordelen.

Allereerst is leren met flashcards een stuk leuker dan het boek doorlezen of een samenvatting maken. Doordat je actief aan het werk gaat met de stof, raak je minder snel verveeld of afgeleid. Bovendien zie je meteen resultaat van je harde werk: naarmate je langer bezig bent, zal het stapeltje met flashcards die je goed hebt steeds meer groeien, terwijl het stapeltje met kaarten die je fout hebt slinkt. Dit geeft je zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft.
Wil je het leren nog leuker maken? Nodig dan een klasgenootje uit en overhoor elkaar om beurten. Onze tip: maak er een wedstrijdje van. Wie heeft als eerst alle flashcards goed?
Leren met flashcards is niet alleen leuker dan het boek doorlezen, maar ook een stuk effectiever. Uit onderzoek blijkt dat je de stof een stuk sneller en beter onthoudt wanneer je jezelf overhoort met flashcards dan wanneer je het boek doorleest. Dit komt doordat je hersenen actief aan het werk worden gezet om de informatie te verwerken en te onthouden.

Hoe maak je de beste flashcards?

Er zijn verschillende manieren om flashcards te maken. Welke manier voor jou het fijnste werkt, is erg persoonlijk. We hopen je met deze tips alvast een beetje op weg te helpen.

Formuleer je flashcards zo beknopt en duidelijk mogelijk. Dit maakt het niet alleen makkelijker om de stof de onthouden, maar dwingt je tevens om de hoofdzaken van de bijzaken te onderscheiden.
Als je erg veel stof moet leren, kan het voorkomen dat je flashcards helemaal vol komen te staan. Om te voorkomen dat je het overzicht verliest, kun je gebruik maken van een kleurencode. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alle jaartallen te markeren met oranje, de begrippen met geel en de voorbeelden met roze. Zo zie je in één oogopslag wat voor soort informatie er op de flashcard staat.
Als je tijdens een proefwerk terugdenkt aan de stof die je hebt geleerd, zie je dan vaak de bijbehorende afbeeldingen in het boek voor je? In dat geval ben je waarschijnlijk visueel ingesteld. Dat betekent dat je tekeningen, foto's en andere afbeeldingen makkelijker onthoudt dan woorden.
Maak hier gebruik van door je kleine, simpele tekeningetjes op je flashcard te maken. Hierdoor zul je de informatie op de flashcard sneller onthouden. Zorg er echter wel voor dat de tekeningen gerelateerd zijn aan de informatie die op de flashcard staat: anders kunnen de tekeningen verwarring veroorzaken. Bij vakken als economie en wiskunde kun je in plaats van tekeningen grafieken of tabellen toevoegen.